Balansplattor

Balansplattor - Förbättrar styrka, kroppshållning och neutraliserar obalanser i hästens kropp.

Plattorna är ett enkelt sätt att träna upp den stabiliserande muskulaturen på, som behövs för en hållbar kroppshållning och häst. Vi alla har nog hört att det är hög fart och ensidig träning som skadar. Men något vi oftast inte tänker på eller tränar upp är den sk. posturala muskelkedjan som tränas upp av statiskt, långsamt arbete. Vilket är den viktigaste länken till en hållbar häst eftersom är den svag eller inaktiv kommer den ytliga muskulaturen behöva få ta över mer vilket den inte är gjord för och detta i sin tur skapar onödiga spänningar, överansträngningar som i sin tur kan leda till skador.

Balansdynornas mest uttalade effekter är att dem:

  • Stärker och aktiverar den stabiliserande muskulaturen och då framför allt dom “små musklerna” alltså den djupa muskulaturen, vävnad, senor allt som ingår i att hålla oss/ hästen upprätt och samman.
  • Dem neutraliserar invanda obalanser. Genom att hovens nervreceptorer ”får ny information” av att stå på plattorna. Även kallad proprioception lägesförändring.

I sin tur kan det ske mer än en effekt av att balansera. Det händer helt enkelt mer än vad man tror och man har sett stora förbättringar i hästens hållning på kort tid. Att arbeta dagligen med balans dynorna under en period har visat goda resultat i många fall och fått flera positiva förbättringar hos hästen.

Man lägger upp ett individuellt program för den enskilda individen som är skräddarsytt för just det syfte man vill uppnå med olika övningar. Träningen sker dagligen men med korta intervaller som ökas på successivt under en period för att uppnå bästa resultat.

UTHYRNING AV BALANSPLATTOR

Plattorna finns till uthyrning för att kunna fortsätta den dagliga rehabiliteringen hemifrån. 
Jag hjälper dig med övningar skräddarsydda för just din hästs uppbyggnad.